söndag 24 februari 2013

Premiär.... eller?


Lisa byggde ju en kajak hos mig förra året! Den var klar någon gång i somras, men jag har inte hunnit sen den förräns nu. Men den blev ju inte alls tokig! Så det är premiär för mig att se den och premiär för bloggen. Men Lisa har haft den i vattnet förut!


Och det verkar som att det går bra med stödtaget också!



Och som ni ser går det utmärkt att rolla också! En snygg stormroll!

onsdag 13 februari 2013

Sidlister och spant!


Spanten pluggas med en ganska tunn plugg mot relingen. Det är för att ge extra stabilitet.


Det här momentet är inte nödvändigt, men nästkommande moment blir mycket enklare om man gör detta. Här kan man se pluggen som fortfarande sticker ut. Det ska förstås jämnas till.


Pär har valt att surra listerna mot spanten. Här ser man köllisten fastsurrad. Alternativt kan man plugga fast listerna. Båda sätten fungerar.


Sidlisterna hyvlas i ändarna. Först har de justerats i längden. Pär hyvlar alla sex lister på en gång då de ska hyvlas på samma sätt.


Nu börjar det likna något!!

tisdag 5 februari 2013

Spantning!


Spantningen är det knepigaste med att bygga kajak. Virket måste vara rakfibrigt för att inte gå av när man böjer det. Man måste arbeta snabbt och ändå få till rätt form. Jag böjer spanten över knäet efter markeringar som görs individuellt för varje spant.


Jag böjer också med händerna.


Och försöker få till en jämn form. Sedan placeras spantet som nu är för lång på sin plats med ändarna utanför relingen. En ny markering görs. Utifrån den markeringen kapas spanten i varje ände.


Änden täljs till så att den passar i spanthålet.


Och så placeras spanten på plats. Det kan behövas några höjdjusteringar för att få spantet rätt. Har man mätt fel så kan spantet redan vara för kort.


Det gäller att alla spant passar ihop bra och gemensamt bildar en bra form. Man kan lugnt säga att spantningen är den största utmaningen i kajakbygget!