torsdag 30 september 2010

Stäven!

Att passa in stävarna kan vara lite marigt, ibland går det fort och enkelt, ibland tar det lite tid innan det passar riktigt bra. Det är väldigt bra med remsor av innerslangen från däck för att hålla ihop kajakdelar innan det är pluggat och surrat. Innan stävarna sätts dit permanent provar jag ut hur köllisten ska sitta, då kan jag markera på stävarna och såga ut efter markeringarna mot en arbetsbänk.


Här ser man tydligt vart köllisten kommer. Dessutom är det markerat en rundning som också ska bort, det är inte nödvändigt men man får bort lite onödig vikt på kajaken.


Då var det sågat och hyvlat, återigen används gummiremsan för att hålla fast stäven. Dax för pluggning.


Borra hål!


Plugga, borra ett till hål och plugga det. Även här försänker jag pluggarna så att de inte ska krypa ut i duken.


Nya hål borras, för att surra fast stäven, notera urtagen för att förhindra att surrgarnet ska ligga mot duken.


Första surrningarna klara! Fler hål! 


Färdigsurrat! Materialet till stävarna är furu, de har tidigare använts till någon utställning, därför är det vitfärg på vissa sidor. Den här kajaken är alltså delvis byggd av återbrukat material. Detta är fören.


Så här blev aktern!

måndag 27 september 2010

Ny hemsida!


Nu är den färdig! Jag har under en lång tid arbetat med en hemsida! Adressen är posthumakajak.se
Välkomna att titta!

fredag 24 september 2010

Tvärträn surras!

Då var det dags för att surra tvärträna, det ger extra styrka och spänst när vågorna sliter och drar i kajaken. Jag använder seaminggarn av lin. Först borras hål i relingen och tvärträt, sedan gör man ett litet "jack" ovanför hålet i relingen. Annars blir det en liten utbuktning i duken, som kan bli ett hål när man slipar kajakduken för målning. Man gör en liten ögla i ena änden av garnet.


Sedan sticker man den andra änden i öglan så att man kan dra åt garnet.


Man gör 3 varv. Man måste dra åt hårt, men inte så hårt att garnet går av.


Sedan "najar" man, då dras allt åt ännu mer


Najningen fästs med några halvslag.


Och så klipper man av linan, klart!! Tolv tvärträn, det blir 24 surrningar plus....


Några surrningar närmare stäven, de görs på samma sätt och behvös för att hålla formen längst ut.


Det liknar kajak mer och mer!

torsdag 23 september 2010

Pluggning av stäven!

Alla tvärträn är pluggade. Det ska bli två surrningar vid varje tvärträ också, men först fixerar jag stävarna.
Borra ett hål. Jag gör plugg som är 5 mm tjock, sågar upp fyrkantstavar av furu som jag hyvlar åttkantig och kapar i de längder som behövs.

Slår i första pluggen. Nu kan inte stäven flytta sig i sidled längre.
Alla pluggar på plats, då är det bara att.....


Ja, att jämna pluggarna så att de inte sticker ut och gör hål i kajakduken senare.

lördag 18 september 2010

Tvärträn!

Nästa steg i bygget är att passa dit alla tvärträn och masik. Masik betyder böjt trä och syns på bilden nedanför. De sätter man på fördäck, det skulle vara svårt att komma in i kajaken om man hade raka tvärträn vid sittbrunnen. Tvärträna passas in och spikas på plats, men spiken ska ersättas med träplugg. Därför spikar man inte in spiken hela vägen.

Spiken är bara till för att hålla tvärträna på rätt plats, det skulle vara jättesvårt att borra och plugga fast tvärträna precis där man skulle vilja ha dem. Detta är ett sinnrikt tillvägagångssätt.

Man drar ut en spik.

Borrar ett hål, låter den andra spiken sitta kvar.

Slår i den första pluggen.

Pluggen bör försänkas, så att den inte kryper ut i duken senare, ca 4 mm.

Så där ja, båda pluggarna klara! Då är det bara resten kvar!

Det är 10 tvärträn på denna kajak och två masik. Det blir alltså 48 pluggar. Jag tillverkar pluggen själv, sågar fyrkkantiga stavar på 5x5 mm, hyvlar av hörnen så att stavarna blir åttkantiga. Dessa plugg gör jag 4o mm och så borrar jag hålet något längre för försänkningen.

måndag 13 september 2010

Nykajak!

Höstens kajakbygge är inlett! Jag har tänkt bygga en ganska stadig grönländsk kajak med fotplattan anpassad för något kortare personer än mig själv.

Det tar lite tid att mäta ut och göra alla spanthålen. Det fungerar bäst om relingslisterna sitter ihop under tiden så att allt blir paralellt.

Förhöjning ut mot stävarna, detta är bakstäven. Traditionellt pluggas de, men jag tycker att de följer med bättre om de limmas.

När limmet torkar hyvlas förhöjningarna med en rundning så att de blir "ett" med relingarna.
Kan detta verkligen bli en kajak?

Voila! Ja ser man på! Jag satte bredden till 56 cm på mitten, inte jättebrett, inte jättesmalt! Nu återstår att modellera fören lite så att den skär in i vattnet bra. Aktern kan vara lite fylligare.

Gamla innerdäck uppklippta som remmar är superbra för att spänna ihop saker som inte har raka vinklar!

tisdag 7 september 2010

Tisdagspaddling 7 sep!

Det var fint väder redan från morgonen den här dagen, nästan som lite sommar igen. Hoppas bara att det håller sig fint till kvällen oxå! Och det gjorde det, folk gick ju med shorts igen och jacka var aldeles för varmt! Vi var nio personen som förstod att detta skulle bli en fin paddlingskväll. Eftersom det så här års blir mörkt på kvällen startade vi från mjällebäcken och paddlade över till "Annersia" in i Brunfloviken. Lite motvind var det, men väl över på andra sidan var det lä!

Vi paddlade tills vi hittade en liten båthamn med rutschkana och fina utemöbler att fika vid. Bland annat diskuterades fotklädnader för paddling.

Paddlingen tillbaka blev i skymningen. Det är häftigt på vattnet när det blir mörkare, väldigt annorlunda mot när det är ljust! Och så får man en känsla av att ha utnyttjat hela dagen på ett bra sätt!