söndag 30 oktober 2011

Frösön runt med Njord!

10 personer från kajakklubben Njord hade samlats på söndagmorgon för att traditionsenligt paddla runt frösön sista helgen i oktober. Som en sorts avslutning på paddelsäsongen. Självklart kan man fortsätta paddla, tills isen lägger sig.


Ivriga paddlare väntar på att alla ska komma i vattnet. Det är bra om man kan hålla ihop.


Nisse kollar vattentemperaturen. 6-7 grader.


Vi har från början lätt medvind, efter en stund går det över till sidvind. Men vädret är bra.


Vi tog en snabb bensträckare vid Tjalmarsundet, några tog lite kaffe, men det var blåsigt och kallt där så vi paddlade vidare och fikade vid sydvästra sidan av Västbyviken. Där var det lä.


En av paddlarna skulle avbryta vid rödöbron, han paddlade med en kompis i en K-2, så han blev avbytt. Så vi fick en liten paus där. Vi har fortfarande medvind.


Nästa fikaplats blev i närheten av lövtorpet. Det var bara att passa på då det på den här sidan av Frösön är ont om fikaplatser.


Några hade lite bråttom att komma i kajakerna igen efter fikat. Lite synd, men de hade väl bråttom av någon anledning.


Det var bara det att vår lilla grupp blev väldigt utspridd. Inte så bra för säkerheten. De som var först väntade inte in de som var längre bak.


Allt som allt en fin tur med medvind nästan hela vägen, bortsett från att vi blev så utspridda.

onsdag 19 oktober 2011

Mest masik!

Ikväll basade vi sittbrunnen till baidarkan. En 11 cm tjock askbräda som låg i baslådan drygt 30 min för att bli tillräcklig mjuk för att böjas. I ett tidigare inlägg kan man se en film när vi basar sittbrunn, du hittar den här


Det är lite trixigt att passa in masikarna! Det kanske ser lite konstigt att vända dem upp och ner. Men det måste man göra för att få markeringarna rätt. En markering på varje sida.


Sedan vänder man masiken rätt och markerar den andra vinkeln. En liten vinkelhake är bra hjälp. Men det går bra med en kort linjal också.


Såga... här gäller det att följa linjerna noggrant.


Så att det passar så bra som här. Har man sågat i fel vinkel kan det ju hända att relingen får fel vinkel också. Masikarna hålls tillfälligt på plats med spik, de byts sedan ut mot träplugg och så surras allt också.

tisdag 18 oktober 2011

Dubbelroll?

En  roll filmad på Stokköya, under träffen i Augusti. Två paddlare samsas om en paddel och kommer upp framåtlutade. Det kräver lite samarbete och tajming! Men de lyckas ju bra!

tisdag 11 oktober 2011

Stävar och tvärträn!

Tvärträn och stävar hålls tillfälligt på plats med spik. Man tar ut en spik, borrar och pluggar. Sedan tar man nästa spik och gör samma sak.


Den ser ju ut att passa bra! Baidarkan har bara böjda tvärträn, som kallas masik. På de västgrönländska kajakerna har man bara masik där man ska komma in i kajaken med fötterna.


Hmmm, vilken bredd ska kajaken ha?  Lisa vill ju ha en ganska smal kajak.


För och akter hålls tillfälligt på plats med gummislang, som passar perfekt när man ska hålla ihop saker som inte har raka vinklar.


För och akter pluggas, man kan med fördel borra lite snett åt olika håll. Då låser det bättre än om man bara borrar rakt.


Sedan jämnar man till. Kniven är ett väldigt bra verktyg!

måndag 3 oktober 2011

Verkön 1 okt!

Det skulle vara ganska lite vind enligt YR, 3 m/s från sydöst. Så vi bestämde oss för att paddla runt Verkön, ta färjan över till Norderön och lägga i på den nordliga sidan av ön. Det kändes faktiskt som lite mer vind, men det var inte någon fara. Först hade vi lite sidvind, sen medvind.


När vi kom till utsidan fick vi lä. Som ni kan se var himlen blå och solen sken. Helt fantastiskt, 1 okt med sommarvärme!


Och en utsikt som är värd att uppleva fler gånger.


Men hur fint det än är så vill man ju äta någon gång! Vi hittade en fin strand med  sol, det fanns ett vindskydd där också.


Vi gjorde upp en eld och grillade korv. Sedan gick vi i skogen lite grann för att kolla om det fanns någon svamp. Men det var inte mycket. Verkade ganska torrt i marken.


Blötare var det i vattnet. På grund av sommarvärmen kunde jag inte motstå att ta ett bad. Så här ser fötterna ut efter ett härligt bad i friska storsjön