fredag 2 juli 2010

Näkten!

Igår fick jag ett kul telefonsamtal! Bosse ringer vid halv fem på eftermiddan och undrar om jag vill hänga på till sjön Näkten, han behöver reka, leta lägerplatser för grupper på upp till fjorton pers. Förslaget var att dra iväg samma kväll och sova över för att se sig omkring nästa dag. Det låter kul och jag har inget för mig. Bosse driver tillsammans med Erik guideföretaget Drumlin (se länksamlingen). Deras ide om Näkten är att ta ut grupper med kanadensare, men det går fortare att reka med kajaker.

Vi kör till ladansnäset och hittar en perfekt brygga att packa i kajakerna. Det är första gången Bosse använder sin kajak till övernattning, men han verkar få plats med prylarna, hans kajak är inte direkt den största. Vi paddlar norrut ca 3 km och slår läger på den större ön av "muggarna". Det är en mycket fin kväll, det känns skönt att vara ute igen.

Nästa dag är det nästan för fint för att vara sant. Vindstilla och sol. Har dock inte sovit så mycket trots en platt och mjuk sovplats. Vi käkar frukost i lugn och ro, packar ihop prylarna och tittar lite på dagens tur. Vi bestämmer oss för att paddla österut för att kika på omgivningarna runt lerön. Den har många vikar och uddar, men inte så bra lägerplatser. Vi rundar Lerön och paddlar via Bräntholmen västerut mot Krokön.
Näkten är känd för att vara en grund sjö. Arkipelagen i mitten av sjön är verkligen speciell. Vattnet är klart, så det är lätt att se hur det ser ut under vattnet. Ibland kommer stora stenblock som verkar "utslängda" lite här och var, så det gäller verkligen att se upp så att man inte paddlar in i ett block som ligger för grunt.

Vi rundar Sauön och paddlar i en trång passage mellan fastlandet och Krokön. Klockan är nu 11:40. Bosse föreslår att vi kollar in Överön som ligger ca 2,5 km söderut, vi ser ganska snart att överön inte har några lämpliga lägerplatser, däremot ser vi hur fina klippor det finns på andra sidan sjön, det är bara 1 km överfart så vi bestämmer oss för att göra lunch där. De här klipporna ligger i närheten av Korvågstjärnen.

Det var en fin rastplats med utsikt över sjön och oviksfjällen! Man blev tom lite sugen på att bada! Efter lunchen paddlar vi mot startplatsen och kikar in i Djupsundet. Det är tur att man har kompisar som vill komma ut och paddla!

2 kommentarer:

  1. Inte lite hemlängtan jag får :-)

    SvaraRadera
  2. Det kan jag förstå, men det finns ju fina platser söderut oxå!

    SvaraRadera