tisdag 16 mars 2010

Basning!

Igår var det dags för Leif att basa sargen till sittbrunnen. Sargen behövs för att hålla kapellet på plats, det är speciellt viktigt om man går runt och vill rolla utan att få in en massa vatten i kajaken. Det kallas basning när man böjer trä med hjälp av värme. Det är ett ämne i träet som frigörs när det blir riktigt hett, lignin tror jag att det heter, hur som hellst när det frigörs går det att böja träet.

För att underlätta läggs ämnet som ska böjas i blöt några dar. Vi var väldigt tveksamma om ämnet som fanns till hands skulle gå att böja. På ett ställe var det en stor kvist, men det fungerade ändå :-)! Vi lät ämnet ligga i en baslåda ca 20 min och böjde det kvickt runt sittbrunnen. Man måste arbeta snabbt eftersom böjligheten avtar när ämnet svalnar.

Det är bra att ha många tvingar till hands för att hålla allt på plats. Leif använde ask till sin sittbrunn. Asken är känd som ett lättbasat träslag.


Så här ser baslådan ut, en kokplatta och kaffepanna kopplad till ett järnrör som är isolerat med cellplast. Den heta vattenångan värmer upp röret och det är bara att köra. Sittbrunnen och sittbrunnssargen kräver en dubbelt så lång baslåda som den som syns på bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar