tisdag 2 mars 2010

Lovund -08

Den här gången ville vi paddla via Lovund ut till Traena. Det var Frasse och jag som gjorde denna tur. Lovund ligger i samma breddgrad som Mo i rana. Vi åkte upp via Tärnaby, ställde bilen vid Stokkvågen och paddlade första dagen till Onöya.

Det var en dryg mil att paddla till Onöya, vi startade på eftermiddagen. Det brukar vara skönt att komma iväg även om det alltid tar lite tid att packa kajaken första gången för en tur. I bakgrunden syns Tomma och Tomskjevelen.

Första lägerplatsen var riktigt fin, men utsikt mot Lovund, som var nästa dags mål. Viken vi slog läger vid heter Stokksvika.

Nästan hela nästa dag var det klart och fint väder. Men det var en hatt av moln över Lovund, förutom då när bilden togs. Vi hade lite bråttom att komma dit, vi ville hinna få uppgifter om väderprognos på butiken som finns på ön.

Vårt verkliga mål Traena som syns i horisonten ligger en bit ut, det är ca 14 km öppet vatten. Därför är det förstås viktigt att veta hur vädret ska bli. Den information vi fick var sån att vi skulle ha motvind, fast vinden skulle avta. Så frågan var om vågorna skulle lägga sig lagom tills vi skulle ut. Det var bara att gå och lägga sig, sova på saken och se hur det skulle bli nästa dag.

Då var det dags. Det kändes som att vinden var ganska måttlig. Vi bestämde oss för att paddla ut och förbi de sista skären och känna om det var möjligt att komma över. När vi kommit förbi de skyddande skären kom vi ut till vågor som var ganska höga, det var på gränsen för att kännas säkert, skulle var ganska dumt att chansa, så vi bestämde oss för att ta en annan rutt. Vi paddlade norrut istället!

Det handlar inte bara om paddling. Man måste stärka sig med mat emellanåt också! Som tur är finns det gott om plats i kajakerna, så det går att lyxa till det om man vill.

Nu paddlar vi istället genom olika skärgårdar mot Rödöya, där vi senare vänder tillbaks mot stokkvågen. På vägen dit passserar vi polcirkeln och får se tumlare, säl. Apropå djur ser vi havsörn varje dag. Och får förstås.

Det är inte bara soligt i Norge. Den här dagen regnade det under hela tiden som vi paddlade, vi klev bara ur för att göra våra behov, fikade i kajakerna. Det var torrast så. Det regnade nog 8-9 timmar tror jag.


Men allt som allt var det en väldigt fin tur utan några missöden. Detta område rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar