onsdag 23 juni 2010

Kurs i Grundsäkerhet!

Helgen 19-20 juni var det dags för en kurs i Grundsäkerhet. Instruktör var Pontus och hjälpinstruktör var Hans från företaget MestUte från Eskilstuna. De är certifierade av NIL, som finns med i länksamlingen, så gör även MestUte. Väderprognosen var sisådär, det skulle vara ganska ombytligt väder hela helgen, vilket stämde, vi hade regn, vind och sol. Det var en ganska kall helg, men när solen sken upp var det riktigt varmt.

Här går Pontus igenom hur man kan tänka när man packar kajaken. Det var ett brett innehåll i kursen. Allt från att packa kajaken till navigering och manövrering.

Vi lärde oss att det var väldigt säkert att sitta i flotte. Det är också bra att ha deltagare samlade under genomgång. Vi startade vid Sunnes ruin och paddlade på förmiddagen mot Oxmelviken. På väg dit lärde vi oss hur man förflytta sig åt sidan och hur man kan svänga lite effektivare med ytterdrag samtidigt som man kantar kajaken.

Vi satte upp tälten och lunchade. Därefter väntade övningar av lågt stöd och kamraträddningar. Under lågstöd övningar välte Frasse i skarpt läge, så Hans var snabb och kamraträddade honom. Frasse hade byggt en stege som skulle underlätta ombordklivningen.


Här blir Lisa räddad av Anna, man kan tömma ut lite vatten ur kajaken innan man tar sig upp igen. Lisa har inga skott i kajaken, så det blir mycket vatten i hennes kajak. Det var inte särskilt varmt i vattnet så när alla räddat och blivit räddade, var det dags att gå upp på land och värma sig. Under kvällen pratade vi navigering, hur roder och skädda fungerar. Fördelar, nackdelar!
Söndagen började med bogseringsövningar, innan fick vi en genomgång på hur man ska "klippa" nödställd kajak på bästa sätt och olika varianter på det. Därefter följde manövreringsövningar. Hans demonstrerar kontring på land. Vi tränade akteriga styrtag och kontring. Under fikat gick vi igenom vilken sjukvårdsutrustning som kan vara lämplig.


Det var en mycket bra kurs med många nya insikter! Tack alla medverkande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar