måndag 18 juli 2011

Lovund, del 1

Då var det äntligen dags för en paddeltur Norge igen. Från Östersund kör vi, Frans, Ulf och jag igenom Västerbotten, via Hemavan mot Norge. Vi passerar Mo i Rana och kör mot kusten. Det är lite drygt 60 mil att köra, men vi har startat tidigt, och kommer till färjeläget Stokkvågen tidig eftermiddag.


Planen var att först ta sig ut till Lovund och därefter ut mot Traena om vädret tillät det. Det är ca 15 km överfart från Lovund till Traena så det krävs förstås att det inte blåser så mycket. Vi kunde snart avskriva Traena som ett alternativ. De kommande dagarna skulle enligt YR vara riktigt blåsiga. Lite kortfattat blev turen sån att vi efter Lovund paddlade tillbaka i ungefär samma spår, men vid Luröy paddlade vi norrut mellan Luröy och Stigen. Näst sista dagen paddlade vi runt Hestmona.


Kartbilden visar vår ungefär hur vi paddlade, det var inte så lätt att märka ut överallt. De vita trianglarna visar var vi tältade.


Stokkvågen fungerar bra som startplats även för småbåtar som kajaker! Man kan även åka ut till olika öar med färja härifrån. Men oavsett åt vilket håll man vill paddla härifrån så får man räkn med att paddla över ganska mycket öpppet vatten, vilket kan vara problematiskt om det blåser mycket.


Och blåste var vad det gjorde för oss första svängen, vi kände lite på vågorna vid fyren Kleivholmen, och beslöt oss för att inte ta några risker. Därför blev första lägerplatsen i Grönsvika aldeles i närheten av Stokkvågen.


Det hade ju varit en ganska solig dag vår första dag, men på kvällen blev det mulet och lite yr (flurväder). Det var däremot fortfarande ganska varmt. Det var tur i oturen att vi inte kom längre denna dag, för Frans hade glömt nästan all sin mat i bilen och Ulf hade glömt osten, nu kunde de bara gå och hämta det! Så går det när man är ivrig att komma iväg!


Etappen för första riktiga paddeldagen var alltså Lovund. Några sista justeringar på kajaken. Det är ca 35 km till Lovund. Vi hade lite lätt motvind och mulet väder.


Vi tog sikte på Odöya och paddlade på den norra sidan förbi Sjonöya, in i Hestöysundet till Hönsneset. Därifrån blev det en överfart mot norra Kvitvaer. Därifrån blev det ännu en överfart mot Relöy.


Frans använder handskar när han paddlar, men själv tyckte jag inte att det var så kallt!


Dags för fika, Frans kör med sin specialsoppa, buljong med strimlade pannkakor. Själv hade jag mackor och varma koppen.


På väg till Lovund passerar man Solvaer! Ett vaer är en samling av något slag, i det här fallet en samling av öar, väldigt många öar, det gäller att hänga med på kartan. Ulf och Frans överlägger om färdvägen.

Vi paddlar igenom Solvaer i Moflaget sydväst och viker sedan av mer rakt Västerut, före vi kommer till Lovund är det två överfarter till. Toppen på Lovundfjellet är dolt av molnen, men det är skönt att vara framme, vi var ganska möra nu.

Det var lågvatten när vi kom fram! Två andra tältade på den plats vi tänkte vara på, bara trevligt! Det var vandrare som tagit färjan ut hit!

Så här såg lägerplatsen ut! Inte dumt alls, härifrån är det ungefär en halvtimmes promenad till byn.

Frans har under dagen beslutat att avsluta turen eftersom det är för slitsamt för hans kropp med packandet och så. Han berättar att han tänker ta färjan tillbaks till bilen nästa dag. På morgonen dagen efter beslutar Ulf och jag att ta en vildodag på Lovund då väderprognosen säger att det ska blåsa 10 m/s från norr.


Vi går ner till byn alla tre för att ta reda på färjetider för Frans del. Det går en färja på eftermiddagen som passar bra. vi hittar även en plats att paddla in Frans kajak så att vi inte behöver släpa alla grejer på land. Efter lunch packar Frans ihop grejerna, jag får äran att testa hans kajak och paddla den till Färjeläget!


Ja, då var det snart dags att bära in kajaken på färjan. Det var tråkigt att Frans inte kunde följa med resten av turen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar