söndag 31 juli 2011

ASKR, 2011, 24 juli

Då var det äntligen dags för ASKR igen, eller Arctic Sea Kayak Race som det heter! För mig är det drygt 90 mil att köra till Vesterålen, lite norr om Lofoten. Det tar ca 13 timmar att köra. Jag tog färjan från Bognes till Lödingen, och satte upp tältet på första bästa camping efter färjan!


Det är helt tokigt vackert häruppe! Under bilkörningen dagen innan regnade det hela tiden så då såg jag inte mycket av den vackra omgivningen, därför är det extra fint att det klarnade upp!


Söndagen den 24 juli registrerar man sig för lång ramble eller kort ramble, man kan också gå en kajakgrundkurs på Skipnes. Den oranga pilen på kartan visar var vi registrerade oss. Det var i hamnen vid Skellfjorden. Vi som paddlar lång ramble tar oss sedan med kajakerna längst in i Eidsfjorden, lämnar kajaker och packning där för att under em/kväll paddla till lägerplatsen på en halvö 2-3 km ut i Eidsfjorden som den gula pilen visar.


Så här ser det ut längst in i Eidsfjorden! Hur fint som hellst!


Platsen för registrering! Det var varmt och fint väder den här dagen, vilket var tur, för registrering skedde utomhus, och det mesta av min utrustning var redan nerpackad i kajaken. Efter registrering fick jag skjuts till min kajak.


Jag var tidigt ute till lägerplatsen, vilket kändes skönt. Det var trevligt att se fler och fler paddlare ansluta. Dessutom fanns det mogna hjortron vid lägerplatsen, inte helt fel med lite extra näring. Vi hade även turen att få se, hmm ja först trodde vi att det var tumlare, men de var för stora, de var dessutom lite svart och vit, men för små för att vara späckhuggare. En dansk paddlare som hade legat ute och fiskat lite hade kommit ganska nära och trodde att det var delfiner. Det var iallafall riktigt kul, de jagade efter fisk och hoppade hit och dit.


Flera av oss hjälpte till och tog ved med oss på kajaerna, så att vi kunde ha lite lägerbål.


Den här gången var det ca 30 personer som anslutit sig till Long ramble. När de flesta kommit fram fick vi lite info från Crew, som syns med oranga (och en vit tröja :-) tröjor på nedersta bilden.


Väderutsikterna för nästkommande dag var inte så lovande, det skulle vara regn mest hela dagen. Men inte särskilt mycket vind. Så det var bara att hoppas på det bästa!

onsdag 20 juli 2011

Lovund del 2

Traena! Det skulle vara kul att paddla ut dit någon gång, men man måste nog ha tålamod och vänta ut så att vädret är bra, för det är en lång överfart dit. Den här dagen blåste det ordentligt, så det var inte något att tänka på.


Istället kan man ju bekanta sig med Lovundas får, som betade där vi hade tälten, de var väldigt sociala och nyfikna!


På kvällen tog vi en promenad för att se på ön lite, vi hittade en helt fantastisk strand! Där skulle många paddlare kunna tälta!


Nu var det äntligen dags att kliva i kajakerna igen. Vi paddlade i stort sett tillbaka samma väg som vi kommit.


Men vi gick upp en annan väg i solvaer för att få lite variation. Vinden låg på från väst, ibland sydväst, så vi hade medvind, ibland sidvind.


Det var varierande väder, ibland starkt solsken, ibland regn, ibland yr. Vi fick lite vindskydd när vi skulle ta lunch. Det fanns ett fårhus i närheten, men det var fullt med fårskit där, inte så mysigt.


Vi hade allt som allt en ganska bra paddling.


Vi ville gärna komma över Sjona till Onöya. Ja, det var alltså lite överfarter igen, men det verkade som att vågstorleken skulle vara hanterlig, vi kollade hur det skulle se ut nästa dag. Det verkade gynnsammare att göra överfarten idag.


Vi hittade en lägerplats vid Hestvika! Det var inte världens höjdare men marken var jämn, vi skulle ändå tillbringa mesta tiden i tälten då det var regnigt under kvällen.


Nästa dag var det kraftig västlig vind, Vi paddlade in mot Demmahagen, på norra sidan av Onöya, därefter under en bro vid norra spetsen av Onöya, paddlade en bit söderut för att komma runt Svinöya, därefter paddlade vi norrut i sundet mellan Luröya och Stigen. Vinden var ju egentligen västlig, men i sundet vred sig vinden och vi fick kraftig medvind men nästan inte några vågor, vi har nog aldrig kommit fram så fort i kajak. Högst upp i sundet vidgas det och blir som en liten insjö innan man kommer ut i Matskjaerfjorden. Vi hade tänkt att paddla norrut där. Men där fick vi vinden från sidan. Vi ser att vågorna trycker på ordentligt, men går ändå ut för att känna på dem. Efter några hundra meter beslutar vi oss för att inte ta några risker och vända om. Vi hade redan sett en lämplig strand att gå upp på innan vi gav oss ut, så vi börjar med att sätta upp Ulfs tält och så tar vi lunch där. Vi är båda ganska blöta och kalla. Men efter lunchen känns det bättre! Vinden fortsätter, så vi beslutar att stanna här för natten, det är en fin plats så det är inte några problem.


Det finns ju de som säger att varje sak man tar med sig ut på tur ska gå att använda till minst två saker. Bogserlinan fungerar så iallafall, den fungerar utmärkt som torklina! På kvällen lugnar vinden ner sig, vi kan sitta ute och laga mat och titta på utsikten. Det bästa är också att prognosen för nästa dag ser riktigt lovande ut!


Blå himmel och utsikt över alla fjälltoppar åt alla håll man kan se, underbart, dessutom iallafall nu nästan ingen vind!


Planen är att runda Hestmona (som syns i bakgrunden) Berget kallas också för hästmannen, den mindre toppen kallas för städet. När man kommer närmare hästmannen liknar faktiskt den övre delen av toppen ett huvud.


Helt underbart att efter några dagar med utmanande väder få detta!


Vi siktar mot Inner- och ytterkvaröya, paddlar emellan dessa öar, sedan paddlar vi nordväst upp mot Hestmona, det finns några småöar som vi paddlar förbi  innan vi kommer fram.


Lite paus och klädbyte, även om det är soligt har det börjat blåsa, i luften är det ca 12 grader!


Vi har vinden från norr och paddlar norrut på östra sidan av Hestmona! När vi närmar oss den norra delen av ön så är vågorna ganska höga, speciellt vid udddarna där vattnet är grundare. Vi rundar nordspetsen och får medvind som omväxling. Vi hittar en liten bukt med en strand där vi tänkte ta lunch, på stranden är några som rensar fisk. Vi frågar om vi kan äta lunch på stranden och blir uppbjudna till deras hus.


Där bjuds vi på kaffe, lefser och fiskekaka (kanske inte i den ordningen) Några av de som vi pratar där har varit ute och fiskat hela natten. De fick se en val då! Mäktigt!


Paddlingen på västra sidan av ön är fantastisk, medvind och en massa fin utsikt! Det är bara att njuta! Vi paddlar tillbaks till samma lägerplats som vi hade förra natten, på norra udden av Luröy, Suttermes.


De djur vi sett under turen är många, vi såg havsörn nästan varje dag, vi såg säl, tumlare, spår av utter, hälleflundra, och så förstås en massa olika fåglar. Däremot var det nästan inte några myggor, och inga knott. Det var nog för kallt och blåsigt för dem.


Sista dagen paddlade vi mellan Luröy och Stigen igen. Vi hade lätt medvind och halvklart väder.


Luröy i bakgrunden.


  Och så var vi tillbaks till Stokkvågen!


Det är bara att hoppas på att få komma hit igen!

måndag 18 juli 2011

Lovund, del 1

Då var det äntligen dags för en paddeltur Norge igen. Från Östersund kör vi, Frans, Ulf och jag igenom Västerbotten, via Hemavan mot Norge. Vi passerar Mo i Rana och kör mot kusten. Det är lite drygt 60 mil att köra, men vi har startat tidigt, och kommer till färjeläget Stokkvågen tidig eftermiddag.


Planen var att först ta sig ut till Lovund och därefter ut mot Traena om vädret tillät det. Det är ca 15 km överfart från Lovund till Traena så det krävs förstås att det inte blåser så mycket. Vi kunde snart avskriva Traena som ett alternativ. De kommande dagarna skulle enligt YR vara riktigt blåsiga. Lite kortfattat blev turen sån att vi efter Lovund paddlade tillbaka i ungefär samma spår, men vid Luröy paddlade vi norrut mellan Luröy och Stigen. Näst sista dagen paddlade vi runt Hestmona.


Kartbilden visar vår ungefär hur vi paddlade, det var inte så lätt att märka ut överallt. De vita trianglarna visar var vi tältade.


Stokkvågen fungerar bra som startplats även för småbåtar som kajaker! Man kan även åka ut till olika öar med färja härifrån. Men oavsett åt vilket håll man vill paddla härifrån så får man räkn med att paddla över ganska mycket öpppet vatten, vilket kan vara problematiskt om det blåser mycket.


Och blåste var vad det gjorde för oss första svängen, vi kände lite på vågorna vid fyren Kleivholmen, och beslöt oss för att inte ta några risker. Därför blev första lägerplatsen i Grönsvika aldeles i närheten av Stokkvågen.


Det hade ju varit en ganska solig dag vår första dag, men på kvällen blev det mulet och lite yr (flurväder). Det var däremot fortfarande ganska varmt. Det var tur i oturen att vi inte kom längre denna dag, för Frans hade glömt nästan all sin mat i bilen och Ulf hade glömt osten, nu kunde de bara gå och hämta det! Så går det när man är ivrig att komma iväg!


Etappen för första riktiga paddeldagen var alltså Lovund. Några sista justeringar på kajaken. Det är ca 35 km till Lovund. Vi hade lite lätt motvind och mulet väder.


Vi tog sikte på Odöya och paddlade på den norra sidan förbi Sjonöya, in i Hestöysundet till Hönsneset. Därifrån blev det en överfart mot norra Kvitvaer. Därifrån blev det ännu en överfart mot Relöy.


Frans använder handskar när han paddlar, men själv tyckte jag inte att det var så kallt!


Dags för fika, Frans kör med sin specialsoppa, buljong med strimlade pannkakor. Själv hade jag mackor och varma koppen.


På väg till Lovund passerar man Solvaer! Ett vaer är en samling av något slag, i det här fallet en samling av öar, väldigt många öar, det gäller att hänga med på kartan. Ulf och Frans överlägger om färdvägen.

Vi paddlar igenom Solvaer i Moflaget sydväst och viker sedan av mer rakt Västerut, före vi kommer till Lovund är det två överfarter till. Toppen på Lovundfjellet är dolt av molnen, men det är skönt att vara framme, vi var ganska möra nu.

Det var lågvatten när vi kom fram! Två andra tältade på den plats vi tänkte vara på, bara trevligt! Det var vandrare som tagit färjan ut hit!

Så här såg lägerplatsen ut! Inte dumt alls, härifrån är det ungefär en halvtimmes promenad till byn.

Frans har under dagen beslutat att avsluta turen eftersom det är för slitsamt för hans kropp med packandet och så. Han berättar att han tänker ta färjan tillbaks till bilen nästa dag. På morgonen dagen efter beslutar Ulf och jag att ta en vildodag på Lovund då väderprognosen säger att det ska blåsa 10 m/s från norr.


Vi går ner till byn alla tre för att ta reda på färjetider för Frans del. Det går en färja på eftermiddagen som passar bra. vi hittar även en plats att paddla in Frans kajak så att vi inte behöver släpa alla grejer på land. Efter lunch packar Frans ihop grejerna, jag får äran att testa hans kajak och paddla den till Färjeläget!


Ja, då var det snart dags att bära in kajaken på färjan. Det var tråkigt att Frans inte kunde följa med resten av turen!


söndag 17 juli 2011

Annas premiärtur!

Idag var Anna klar med sin kajak som hon byggt under vintern! Hon oljade skrovet med linolja sedan målade hon. Däcket är bara oljat och eftersom duken på kajaken är blå blev däcket mörkblått av oljan. 


På fördäck fick en herre bli galjonsfigur!


Den blev ju riktigt fin!


Det här var Annas första kajak som hon byggde på hemslöjdens kursgård Sätergläntan Hon byggde den till sin man. Men hon fick smak för att bygga kajaker och ville ha en till sig själv också!


Paddeln byggde hon också på Sätergläntan. Det var Kalle kajak som höll i den kursen.


Per i sin kajak. Även här med galjonsfigur, barbie!


Äntligen ute! Hon tyckte att den kändes stabil. Jag får väl en rapport senare.


En stolt och glad kajakbyggare, och hon kan med all rätt känna så!