onsdag 11 juli 2012

Kurs i forspaddling!

Jag har länge tänkt på att det skulle vara bra att öva teknik. Så varför inte göra det genom att gå en kurs i forspaddling. Det måste väl vara teknikkrävande? Jag kollade runt på nätet för att se vart man kunde gå. Åre låg ju nära till hands men det var svårt att hitta något som passade. Så det fick bli en steg 1 kurs som Kajaktiv nere i DalaFloda arrangerar. 


Vi var 7 stycken som gick kursen och Daniel var instruktör, en cool kille från Dalsland. (Bilden ovan).


Det är alltid en massa inpassning innan man kan kliva i vattnet. Det är viktigt att sitta skönt men också tajt i kajaken så att man har kontakt och därmed stabilitet.


Första steget var att flippa runt och ta sig ur kajaken, för att känna att det fungerar och känns bekvämt.


Ja då var man runt. Det gick bra att komma ur också. Efter det så övade vi kamraträddning som i forspaddelvärlden är när man häver sig upp utan att hoppa ur kajaken, man tar hjälp av en paddelkompis kajaks förstäv och häver sig upp, höften först, kroppen och huvudet sist!

Sedan övade vi på att paddla rakt, de här kajakerna svänger hur lätt som hellst. Vi övade  oss att se bakvatten och använda dessa för att ta sig ut i forsen och sedan tillbaks.


Innan lunch prövade vi hur det var att simma i fors. Ja, flippar man i en fors blir det ju till att simma. Viktigt att ha fötterna framåt och uppåt och så andas när man kan.


Efter lunchen packade vi ett släp med kajaker och tog en buss en bit uppströms för att komma åt andra forsar. När Daniel sa att vi skulle ta oss i vattnet på det här sättet var det många som trodde att han skämtade, men nope, alla for i älven på detta vis. Jag bara tänker på mina SOF kajaker, men jag har ju inte tänkt paddla fors med dem ändå :-)


Eftermiddagen innan forsarna övade vi en del traversering. Som innebär att man förflyttar sig i sidled i forsen utan att glida nerströms. Jag har tyvärr inte några foton från eftermiddagen då det regnade mycket och linsen på kameran ständigt var blöt. Hur som hellst vi paddlade några forsar som var större än jag trodde att vi skulle göra. Många av oss flippade runt, men allt gick bra, lite simning bara!


Dag 2 drog vi iväg med bussen igen, dagen till ära hade vi en till instruktör med oss, Johan. Vi delade upp oss i 2 grupper. Och startade dagen med lite repetition av teknik, att paddla in och ut ur bakvatten och traversera, att luta kajaken åt rätt håll i forsen, att ta rejäla paddeltag, att ha blicken långt fram och försöka titta åt det håll man vill. Vi paddlde några mindre forsar på förmiddagen.


På eftermiddagen var det dags att paddla i Käringforsen. Här vilar vi lite och inväntar order från instruktörerna. Vi fick chans att paddla den här forsen två gånger. Första gången var det några som fick simma, så det tog lite tid innan vi var igenom.


Här bogserar Johan en kajak till andra sidan där några deltagare väntar!


Sista turen i Käringforsen klarade alla sig utan att ramla i. Det var en härlig avslutning.


Så nu kan man pusta ut! Det fanns lite tid att försöka sig på att rolla för de som ville på slutet. Tack för den här kursen!

1 kommentar: