måndag 25 oktober 2010

Frösön runt!

Kajakklubben njord brukar avsluta paddelsäsongen med en paddling runt Frösön varje år. I år blev det söndag den 24 okt. Det är ca 27 km runt. Vi startade vid Mjällebäckens utlopp och paddlade först mot Kungsgårdsviken. Den utlovade vinden var nordvästlig och ca 4 m/s. Vindriktningen stämde nog till en början, men mot slutet av paddlingen var det nog snarare nordlig riktning. Vi startade strax efter åtta på morgonen och kände ganska snart av motvinden. Men före Tjalmarsundet blir det inte någon vågstorlek att tala om.


Vi tog en kort bensträckare före Tjalmarsundet och paddlade längs med  stranden. Vi hade kommit överens om att försöka hålla ihop gruppen eftersom det skulle vara ganska stora vågor ute på "flaket". Men det blev ändå två grupper. Vi var i och för sig inte så långt ifrån varandra. Som vi redan trott var det ganska stora vågor på utsidan av Frösön, men de var långa, inte så krabba som det ofta är på storsjön. Jag tyckte iallafall att det var fina vågar att paddla i.


Vi tog en fika bynäsets vindskydd. Det var lite knepigt att kliva iland där då det var pålandsvind mot den stranden. Måns hade köpt en tårta då vår ålderman Erland fyllde 80 år. Tårtan passade bra som efterrätt till den medhavda matsäcken.


Turen fortsatte i ganska höga vågor, vi gissade att de högsta kanske var max en meter. När vi började närma oss rödöbron så fick vi skjuts av vinden som kom bakom oss. Resten av turen var i medvind eller lä. Det verkade som att vinden vred sig så att det på slutet av dagen var mer nordlig vind. Vi var 8 personer som deltog på turen.

fredag 22 oktober 2010

Stormroll!

Nu har bassängträningen kommit igång igen! Jag fokuserar på rollar där man tar sig upp framåtlutad. Det var en bra ingång att först öva stöttning framåtlutad och försöka överföra känslan i stormrollen. Det lustiga är väl att när man stöttar framåtlutad så har man bröst och ansikte rakt ner i vattnet! Det går lite trögt i slutet av rollen, måste nog bättra tekniken, försöka luta framåt ännu mer!

torsdag 21 oktober 2010

Spantning!

Till spanten använder jag ek eller ask. De är båda träslag som är hårda och sega, de går också bra att basa, vilket krävs. Raka spant skulle inte vara så lyckat. I en av kajakerna jag byggt hade jag sälg i spanten, för jag ville ha ett norrländskt träslag. Sälg är ju mycket mjukare. Den gången klöv jag ut spant ur färskt virke med kilar och yxa, sedan hyvlade jag dem till rätt dimension i maskin. Sälgen gick väldigt bra att basa, kajaken håller än.


Det är väldigt viktigt att fibrerna följer med i virket, annars går de av när man försöker böja dem. Man måste vara mycket noggrann när man väljer ut virket. Till den här kajaken har jag tagit spillet från tidigare kajakbyggen för att rensa lite på virket som dräller i verkstan. Jag hyvlar spanten med spånhyvel så att den sida som ska vara inåt i kajaken är rundad. Den sida som ska vara mot duken kan vara platt.


Spanten är 7 mm tjock och ca 25 mm bred. Innan basning har de legat i vattenbad ca 1 vecka. De får ligga i baslådan ca 7 min. När man har fått kläm på basningen är det dessutom den tid det brukar ta att få ett spant på plats, så det passar bra att stoppa in ett nytt spant när man tar ut ett. Jag börjar i mitten och arbetar mig utåt åt båda hållen. Det är viktigt att första spantet blir bra, för det används att för att få de övriga spanten lika bra. Jag blev nöjd med det första spantet, inget krångel. Däremot så hade jag det mycket struligt med de 4-5 nästkommande, de gick av. Det märktes att dessa spant var spillet från tidigare byggen.


Nåväl, efter dessa besvärliga spant började det iallafall att fungera igen, inte helt problemfritt men det fungerade. Jag nöjde mig efter 7 lyckade spant och får fortsätta till helgen. Bara 11  spant kvar!

fredag 15 oktober 2010

Holiday club i Åre!

Bosse på Drumlin, (se länkarna) och jag fick en förfrågan om rolluppvisning på Holiday Club. Det pågår en konferens för distriktsläkare där denna veckan. Ordföranden för kajakklubben Njord är ju läkare, han fick frågan från arrangörerna och frågade i sin tur oss! Det lät ju skoj. På onsdagkväll begav vi oss mot Åre med två kajaker på taket. Vi hade även med oss Jonatan som går mediaprogrammet, han har tagit alla korten. Det var ett riktigt busväder med regn och kraftig vind. Så kontrasten mellan inne och ute var stor, inne i simhallen rådde tropisk värme. Lite ovanligt för en inuitwannabe.


Gästerna kom in vid åttatiden, det bjöds på någon slags karibisk buffé, själv hade vi käkat på vägkrogen i Järpen. Det var inte läge för mer mat innan uppvisning. Det var meningen att uppvisningen skulle dra igång efter att gästerna fått i sig lite mat. Så vi hade lite tid att värma upp där vi inte syntes så mycket, däremot var det ganska trångt för  kajakerna.

Nu är det snart dags att kliva i kajakerna, jippie!


Det var ca 200 personer anmälda till den här kvällen. Man är ju lite ovan att få applåder när man rollar, men det var roligt.


Bosse försöker berätta lite om vad vi sysslar med, men det var ett ganska högt brus i lokalen förstås.

Vi visade väl ett tiotal rollar, lite stöttning och så vidare! Efter uppvisningen fanns det tid för lite mingel och prat! En kille ville prova min kajak, jag förklarade att den var ganska trång, när han provade kunde han bara hålla med, han fick inte ner knäna!
Det var en kul och rolig grej. Och bara det att få ta in kajaker på Holiday club var ju inte fel!

tisdag 12 oktober 2010

Sittbrunnen!

Sittbrunnen är en rolig del av kajakbygget. Det krävs rakvuxet virke som är hårt. Jag använder ek, ask fungerar också. Man sågar och hyvlar till ett ämne som är 11 mm tjockt och ca 4 cm brett, längden beror förstås på hur stor sittbrunn man vill ha. Den här gjorde jag 185 cm lång. Den läggs i blöt, jag låter den ligga i vatten en vecka innan den böjs runt formen.



Sedan får den ligga i baslådan en halvtimme. Baslådan är en låda där kokhet vattenånga tillförs, när träet blir varmt så frigörs ett ämne i veden som gör att det blir böjligt. Man kan knappt tro att det ska gå att böja ek, men det fungerar! Krister Lundström filmade och Anna Erlandsson assisterade. Tack så mycket!

torsdag 7 oktober 2010

Köllisten!

Ooops! Det gick visst lite snabbt, jag monterade köllisten utan att dokumentera. Nå, det är inget att göra!!


Jag hade redan justerat höjden på köllisten genom för och akterstäven. I mitten av listen har jag bara en pinne som distans för att kölen ska få rätt linjer. Jag pluggar som tidigare och hyvlar där kölen övergår till stäv och försöker få en snygg linje.


Jag fixerar och justerar kölen med ytterligare stödpinnar från tvärträna. Senare när spantningen sker har man nytta av dom. Annars är det lätt att spanten trycker upp och förändrar köllistens form.