torsdag 30 juni 2011

Hund i kajaken!

Ok! Dags för tisdagspaddling med klubben igen! Den här gången hade vi tillräckligt med bilar för att kunna lasta på och paddla någon annanstans än från Mjällebäcken! 9 personer blev vi, vi började paddla från rödöbron, på rödösidan!


Vi paddlade mot Dvärsätt, in i viken ungefär halvvägs.


Martha ville ha med sig sin hund på turen, det var en lite ovanlig syn. Men det var en lugn hund så det verkade gå bra!


Fika på Storholmen! Det märks att sommaren kommit igång, fullt med mygg!


Gott med fika och nykokt kaffe! För dem som gillar kaffe iallafall!


Hemfärd! En fin tur igen!

måndag 27 juni 2011

Premiärtur för Krister!

Idag kunde man läsa i ÖP om Kristers kajak, röd med rosa prickar. Jättefin!
Han byggde sin egen kajak

Ja, så här kan man ju också måla sin kajak! Ganska kul tycker jag.


Jag har haft en bra vinter, byggandes med både Krister och Anna.



Efter lite instruktioner om hur man kliver i är det så dags för första paddelturen.


Det här verkar ju bra. Det var lä vid stranden där vi startade, men lite lagom vågor för en första tur. Man måste ju känna på lite.


Jag var ju tvungen att testa rolldugligheten i kajaken också!



Och det gick ju fint! När jag testpaddlade den kändes den väldigt initial stabil!

söndag 26 juni 2011

Verkön!

Då var det dags. Jag har varit sugen på att paddla ut till utöarna, men det har alltid blivit förhinder. Utöarna ligger ju en bit bort, eller det blir ju en liten överfart, så det vill till att det är lite lugnt väder. Tyvärr blev det inte idag heller. Jag startade vid Härkes färjeläger, hade lite motvind, men det var soligt och fint, bara att njuta. 


Jag bestämde mig för att paddla på östra sidan av Andersön, Oxmelen syns på bilden ovanför. Det var lä på den sidan av Andersön. Efter trefotudden följde jag stranden ganska nära, har inte gjort det förut, så det kunde vara kul, kanske hittar man något smultronställe.


Efter en stund ser jag en bekant siluett, på paddelföringn kunde man ana att det var, ja just det, Frasse.


Han hade startat vid Sunnes kyrkoruin, och varit på södra udden av Norderön, ville nu känna på vågorna vid Tjalmarsundet. Då vi hade bilarna på olika ställen paddlade vi åt olika håll. Jag ville ju runda verkön.


Jag paddlade under bron vid Lillsundet och tog sikte på Norderöns södra udde. Det var lite motvind, men inte så farligt. Väl vid Norderön stötte jag på en till paddlare som vilade på stranden. Det blev lunch på Verköholmen, en fin liten ö, som visade det sen hade en fin strand som vette mot Verkön. Det verkade som att vinden lagt sig lite när jag fortsatte, så det var riktigt varmt på Verköns västra sida. Jag rundade ön och siktade mot Norderön och därefter Andersön på norra sidan.


En bekant syn, Tjalmarsundet. Jag fikade på Bynäset, var ganska mör i kroppen. Sen var det bara sista etappen tillbaks till Härkes färjeläger. Denna dag var det ovanligt mycket båttrafik för Storsjön, måste ha varit det fina vädret. Det blev en fin tur!

torsdag 23 juni 2011

Midnattspaddling!

Förra året startade en ny tradition i kajakklubben Njord. Att paddla på natten den ljusaste delen av året. Kanske för att uppleva solens nedgång och uppgång, kanske för att känna på hur det är att paddla på natten fast det är ljust. Hur som hellst, förra året kunde jag själv inte vara med, men de som var med då berättade om en fin upplevelse. Planen var att paddla runt Frösön. I år var vi 12 personer som ville prova. Jag hade kollat väderprognoserna på Yr, det såg inte så lovande ut, mellan 7 och 12 m/s från Nordväst. Vi skulle starta vid niotiden på kvällen, då verkade det inte blåsa särskilt mycket, vilket kändes skönt, kul om prognosen inte skulle stämma.


Martha hade en Klepper att paddla i. Lite kul, jag har nog aldrig sett en sån kajak. Men den visade sig fungera bra. Erland hade glömt att ta med sig rodret till sin kajak. Han beslöt sig för att hämta den, som tur är bor han inte långt bort. Otur bara att hans bil fastnat i leran, han fick hjälp att hämta rodret medans vi som var kvar baxade upp hans bil från leran.


Vi paddlade i måttlig motvind bort mot Härke och sen mot Tjalmarsundet, alla var på gott humör och vi höll ihop gruppen riktigt bra för att vara så många!


Nisse skulle paddla hemifrån sig och möta upp vid Tjalmarsundet!


Vi tog en liten fikapaus före Tjalmarsundet. Vilket var tur, för under pausen började det blåsa upp, vi kunde från stranden se hur vågorna tryckte på ordentligt vid sundet. Vi beslutade oss för att dela upp gruppen. De som kände sig osäkra skulle paddla in i Kungsgårdsviken och bära över kajakerna på njords väg till Västbyviken och sedan paddla vidare därifrån, de övriga skulle paddla mot vinden i Tjalmarsundet, runda bynäset och möta de andra någonstans vid Rödöbron för att ta en paus.


Jag valde att paddla med de som skulle runda bynäset. Vi blev till slut 4 st som ville göra ett försök med det. Ingvar, Henrik, Lisa och Jag. Vi paddlade ett litet tag, det var ganska höga vågor, men rak motvind, så det var inte några problem, men fort framåt gick det inte förstås. Jag tittade mig om och märkte att Lisa var lite för långt bakom oss andra, fick kontakt med Henrik och vi saktade ner lite, men i höga vågor vill man ha lite fart framåt för stabilitens skull. Lisa kom ifatt och vi paddlade ett tag till. Jag tyckte att det var okej att paddla i dessa vågor, men efter ett tag skulle vi ju paddla i en annan riktning och då skulle vi få vågorna från sidan istället, sidvågorna skulle vara i minst 4 km, skulle vi orka? Vi diskuterade och beslöt oss för att vända om. Jag har alltid tyckt att det är lite olustigt att paddla i medvind, men nu kändes det helt rätt, dessutom var vinden så stark, så vi behövde inte egentligen paddla för att komma framåt. Vi kunde koncentrera oss på att styra och stötta och det kändes som en vilopaus efter paddling i motvind. När vi kommit in i lä, kontaktade vi den andra gruppen. De hade paddlat in  i kungsgårdsviken och gått över till västbyviken för att kolla läget. Där hade det inte heller varit så gynnsamt, så de hade beslutat att paddla tillbaka mot containern och fika där. Vi mötte upp dom och paddlade i medvind, vågorna växte förstås och vid Härkes Färjeläger valde några att avlsuta paddlingen och få skjuts tillbaks. Vi andra paddlade vidare och snart var vi i hyfsat lä igen. Det smakade gott med mackor och te kan jag säga, Frasse gjorde upp en härlig eld och de flesta var ändå ganska nöjda med paddelturen!

onsdag 15 juni 2011

Kamraträddning!

Då var det återigen dags för Kajakklubben Njord att ha en dag med kamraträddning!


Lisa och jag demonstrerar på land olika sätt att ta sig upp i kajaken.


Sen var det dags att öva i storsjöns "friska" vatten (finns det några cryptosporidier kvar tro?)


Det är väldigt nyttigt att testa detta med ungefär de kläder man brukar paddla i. Det var runt 8-9 grader i vattnet!



Det här går ju bra!

måndag 6 juni 2011

Höga Kusten!

Jenny, Bosse och jag tänkte att det kunde vara trevligt att ta en paddeltur vid höga kusten under Kristihimmelsfärdshelgen. Och så blev det. Med bilen fullastad med packning och tre kajaker på taket for vi så mot Örnsköldsvik. Bosse hade fått tips av en kompis om lämplig tur och ilastningsplats. Inte långt från Gullvik, närmare bestämt Munkudden lastade vi kajakerna och drog iväg, det var lite lätt regn under packandet. 


Vi paddlade in mellan Råskärsön och Vågön i Kråksundet så att vi hamnade på östra sidan av Vågön och fortsatte söderut mellan Klösan och Ällön. Det var härligt att komma ut på havet igen efter det långa vinteruppehållet.


Vi beslutade oss för att ta hitta en lägerplats på ön Trysunda, som är ett naturreservat.


Vi hittade en fin sandstrand på Trysundas östra sida, där fanns till och med faciliteter som dass och vindskydd. Bosse stod för tält den här turen och vi hade valt att bo i kåta, vilket var fantastiskt bekvämt och rymligt med möjlighet att stå upprätt i tältet. Nackdelen var möjligtvigtvis att det inte fanns tältbotten till tältet, vilket gjorde att myggen hittade in. Men det var inte så mycket av den varan, vilket vi var glada för.


Första kvällen blev det pasta med bla lax, broccoli och en massa annat gött till middag!


Nästa dag paddlade vi mot Ulvön. Det blev en liten överfart från Skrubban till Västervärnsingarna (via Värnsingklubbarna). Vi paddlade mellan Värnsingarna (öster- och väster) och sedan sydväst mot Norra Ulvön. Det konfererades mycket om vem som skulle ha kartan av någon outgrundlig anledning, men vi pratade också mycket om vägval hela tiden, vad blir bäst väg? Vi tog oss en bensträckare vid Ulvö hamn och lunchade på Södra Ulvön mittemot Ulvö hamn. Därefter paddlade vi söderut på östra sidan av Södra ulvön och slog läger i en lagun i närheten av Brännaberget.


Vindprognosen för tredje dagen var Sydliga vindar på förmiddagen, och nordöstliga vindar resten av dagen. Vi paddlade alltså lite i motvind när vi skulle runda Ulvön, därefter fick vi sidvind när vi tog oss över till fastlandet och Storsanden norr om Norrfällsviken. Överfarten från Ulvön till Storsanden var ca 8 km och den första delen vid Skagsudden på Ulvön var lite olustig då vågorna där studsade mot klipporna och tillbaks, men väl ute på öppet vatten blev det mer regelbundna vågor. Och vid Storsanden fick vi lä!



Vi beslöt oss för att ta en tidig lunch, för det skulle bli en överfart till den här dagen. Det var bara det att under vår paus på Storsanden så vände vinden, precis som väderprognosen gått ut med. 


Att ta sig ut med kajak i vattnet någorlunda torrskodd när det är  pålandsvind kan vara svårt, men det är en fördel om man är på en sandstrand då. Bosse sätter sig i kajaken när han fortfarande är halvt på land.


Sedan spänner han på kapellet och när en våg rullar in passar han på att skjuta ut sig för då får han hjälp av vågen.


Och så lossnar han, det gick ju bra!


Från Storsand paddlade vi så norrut i motvind mot Harkbuten och Markusberget på Mjältön. Det var ca 4 km över och det gick ganska bra ända fram, men när vi började närma oss land så tilltog vinden ordentligt. Våghöjden var inte hög, så det var inte något problem men det kändes som att vi inte kom framåt alls. Vi kämpade på bra länge, på sydvästra sidan av Mjältön finns en liten halvö, Valmen, vi paddlade in i dess vik och fick lite lä.


Det var skönt att pusta ut efter den tuffa paddlingen. Vi kollade väderprognosen för de kommande timmarna och kunde konstatera att det skulle fortsätta blåsa en hel del. Vi fikade och vilade en hel del innan vi packade ihop och paddlade vidare.


Det var fortfarande väldigt blåsigt, men nu kom vi åtminstone framåt. Vi tog sikte på Harphagsviken för att få lä och paddlade därefter norrut längs stranden norr om Kälaviken och slog läger där.


Omkullvälta träd kan hjälpa till med klädtorkningen! Denna kväll bjöds det på tortellini med Rucola, valnötter, brytbönor och bacon.


Sista dagen. Väderprognosen lovade lite vind på förmiddagen. Vi packade ihop och tog sikte på Skataholmen, men ändrade efter en stund och paddlade mot Hälsingen, paddlade mellan Väster- och Östersträngön, vilket var en fantastisk liten skärgårdsidyll.


 Vi paddlade mot västra sidan av Älgön och tog sikte mot Balesudden.


Det var en härlig udda med Höga Kustens karakteristiska röda sten.


Vi käkade lunch på rönnskär. Nu kändes en ganska kall vind som verkade tillta. Men vi hittade lite lä där vi lunchade.


Sista etappen skedde med vinden snett bakifrån. Vi tog först sikte mot Normanön, men sedan ändrade vi och siktade direkt mot Munkudden där vi börjat vår tur.


Och en härlig tur var det. Med alla möjliga vindar, vågor och mycket solsken, det var dessutom inte mycket regn att tala om, bara lite grann första dagen och kanske något stänk någon natt! Detta område kan rekommenderas!