måndag 6 juni 2011

Höga Kusten!

Jenny, Bosse och jag tänkte att det kunde vara trevligt att ta en paddeltur vid höga kusten under Kristihimmelsfärdshelgen. Och så blev det. Med bilen fullastad med packning och tre kajaker på taket for vi så mot Örnsköldsvik. Bosse hade fått tips av en kompis om lämplig tur och ilastningsplats. Inte långt från Gullvik, närmare bestämt Munkudden lastade vi kajakerna och drog iväg, det var lite lätt regn under packandet. 


Vi paddlade in mellan Råskärsön och Vågön i Kråksundet så att vi hamnade på östra sidan av Vågön och fortsatte söderut mellan Klösan och Ällön. Det var härligt att komma ut på havet igen efter det långa vinteruppehållet.


Vi beslutade oss för att ta hitta en lägerplats på ön Trysunda, som är ett naturreservat.


Vi hittade en fin sandstrand på Trysundas östra sida, där fanns till och med faciliteter som dass och vindskydd. Bosse stod för tält den här turen och vi hade valt att bo i kåta, vilket var fantastiskt bekvämt och rymligt med möjlighet att stå upprätt i tältet. Nackdelen var möjligtvigtvis att det inte fanns tältbotten till tältet, vilket gjorde att myggen hittade in. Men det var inte så mycket av den varan, vilket vi var glada för.


Första kvällen blev det pasta med bla lax, broccoli och en massa annat gött till middag!


Nästa dag paddlade vi mot Ulvön. Det blev en liten överfart från Skrubban till Västervärnsingarna (via Värnsingklubbarna). Vi paddlade mellan Värnsingarna (öster- och väster) och sedan sydväst mot Norra Ulvön. Det konfererades mycket om vem som skulle ha kartan av någon outgrundlig anledning, men vi pratade också mycket om vägval hela tiden, vad blir bäst väg? Vi tog oss en bensträckare vid Ulvö hamn och lunchade på Södra Ulvön mittemot Ulvö hamn. Därefter paddlade vi söderut på östra sidan av Södra ulvön och slog läger i en lagun i närheten av Brännaberget.


Vindprognosen för tredje dagen var Sydliga vindar på förmiddagen, och nordöstliga vindar resten av dagen. Vi paddlade alltså lite i motvind när vi skulle runda Ulvön, därefter fick vi sidvind när vi tog oss över till fastlandet och Storsanden norr om Norrfällsviken. Överfarten från Ulvön till Storsanden var ca 8 km och den första delen vid Skagsudden på Ulvön var lite olustig då vågorna där studsade mot klipporna och tillbaks, men väl ute på öppet vatten blev det mer regelbundna vågor. Och vid Storsanden fick vi lä!Vi beslöt oss för att ta en tidig lunch, för det skulle bli en överfart till den här dagen. Det var bara det att under vår paus på Storsanden så vände vinden, precis som väderprognosen gått ut med. 


Att ta sig ut med kajak i vattnet någorlunda torrskodd när det är  pålandsvind kan vara svårt, men det är en fördel om man är på en sandstrand då. Bosse sätter sig i kajaken när han fortfarande är halvt på land.


Sedan spänner han på kapellet och när en våg rullar in passar han på att skjuta ut sig för då får han hjälp av vågen.


Och så lossnar han, det gick ju bra!


Från Storsand paddlade vi så norrut i motvind mot Harkbuten och Markusberget på Mjältön. Det var ca 4 km över och det gick ganska bra ända fram, men när vi började närma oss land så tilltog vinden ordentligt. Våghöjden var inte hög, så det var inte något problem men det kändes som att vi inte kom framåt alls. Vi kämpade på bra länge, på sydvästra sidan av Mjältön finns en liten halvö, Valmen, vi paddlade in i dess vik och fick lite lä.


Det var skönt att pusta ut efter den tuffa paddlingen. Vi kollade väderprognosen för de kommande timmarna och kunde konstatera att det skulle fortsätta blåsa en hel del. Vi fikade och vilade en hel del innan vi packade ihop och paddlade vidare.


Det var fortfarande väldigt blåsigt, men nu kom vi åtminstone framåt. Vi tog sikte på Harphagsviken för att få lä och paddlade därefter norrut längs stranden norr om Kälaviken och slog läger där.


Omkullvälta träd kan hjälpa till med klädtorkningen! Denna kväll bjöds det på tortellini med Rucola, valnötter, brytbönor och bacon.


Sista dagen. Väderprognosen lovade lite vind på förmiddagen. Vi packade ihop och tog sikte på Skataholmen, men ändrade efter en stund och paddlade mot Hälsingen, paddlade mellan Väster- och Östersträngön, vilket var en fantastisk liten skärgårdsidyll.


 Vi paddlade mot västra sidan av Älgön och tog sikte mot Balesudden.


Det var en härlig udda med Höga Kustens karakteristiska röda sten.


Vi käkade lunch på rönnskär. Nu kändes en ganska kall vind som verkade tillta. Men vi hittade lite lä där vi lunchade.


Sista etappen skedde med vinden snett bakifrån. Vi tog först sikte mot Normanön, men sedan ändrade vi och siktade direkt mot Munkudden där vi börjat vår tur.


Och en härlig tur var det. Med alla möjliga vindar, vågor och mycket solsken, det var dessutom inte mycket regn att tala om, bara lite grann första dagen och kanske något stänk någon natt! Detta område kan rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar