söndag 24 januari 2010

Kajak blir skinnad!

Igår var det dags att börja duka Leifs kajak. Skelettet var färdig och linoljad lagom till jul och nyår, så det har fått torka ett tag. Det är perfekt att utnyttja de kalla och mörka månaderna till kajakbygge. Det är ca -10 grader ute, tyvärr är inte min verkstad särskilt varm heller. Men när man arbetar med kroppen brukar man ju kunna hålla sig varm. Till den här kajaken har vi en rejäl bomullscanvas som är 126 cm bred. det betyder att den inte räcker runt där kajaken har som störst omkrets. Vi kommer att behöva sy in små kilar för att få det att räcka. Men det blir ju mycket duk över ut mot stävarna.

Dukens längd visade sig vara aldeles lagom för den här kajaken. Den var alltså något längre än vad vi behövde. Men det var inte någon vits att klippa bort något. Det är bra att ha lite extra att hålla i när man sträcker på den. Vi vek duken på mitten och gjorde ett streck med spritpenna på vecket. När duken väl är sträckt på kajaken ska strecket vara på köllisten. Man syr en ficka för ena stäven och passar in den där. Sen provsträcker man vid andra stäven och försöker beräkna hur mycket man kan sträcka. Vi räknade med att kunna sträcka den 13 cm.

Och så syr man en ficka för andra stäven. Vi hade kollat med några kompisar om de kunde komma och hjälpa till med sträckningen. Om allt går bra är det över på 5 min, men det är ändå bra att vara några stycken som kan lägga ner lite kraft.

När man sträcker måste man ta spjärn mot tvärträna för att få någon kraft.
Nästa steg är att sträcka duken i den andra riktningen. För att kunna göra det, så gör man öglor och lägger sedan ett starkt snöre precis som när man knyter skorna. Vi fick även hjälp med att sy öglorna, det går jäkligt snabbt när man är många!
Många öglor blir det!

När duken är färdigsträckt är det dags att sy ihop. Man gör sömmen i två steg, ungefär som en fällsöm.
Det var allt vi hann den här gången. Det är mycket kvar, men det liknar en kajak mer och mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar