fredag 19 februari 2010

Brönnöysund -07!

När man inte kan paddla på Grönland är norge ett bra alternativ. Sommaren 2007 gjorde Mimmi, brorsan och jag en kajaktur med början och start i Brönnöysund. Det ligger mitt emellan 65:e och 66:e breddgraden i höjd med Piteå. Någon timmes paddling från byn ligger Torghatten, ett känt berg med ett hål rakt igenom det. Det hade varit kul att visa en bild, men när vi paddlade förbi där så var det dimmigt så vi såg inte hålet. Ön Vega ligger i närheten, det är ca 18 km öppet vatten ut dit.


Vi hade väldigt blandat väder, men när det blev sol åkte kameran fram. Ett av våra mål var att paddla ut till Vega. Vi hade riktigt tur den dagen. Det var inte någon vind, men det duggade en del.När vi kommit över till fastlandet igen, bestämde vi att paddla in i Velfjorden. De norska fjordarna har väldigt branta stränder vilket gör det svårt att hitta lägerplatser. En natt sov vi på en liten ö som under lågvatten blev en del av fastlandet. Det visade sig att ön ingick i en hästhage, så på morgonen fick vi besök av en nyfiken häst. Annars tältade vi mest på platser där fåren betade. Det positiva med fåren är att gräset är kort och att det inte är så mycket myggor. Nackdelen är att man får ha koll på fårskiten.

Det finns mycket att säga om tidvattnet, det gör helt klart turen lite mer spännande! Här fick vi efter lunchpaus brått att komma i kajakerna. Det kan vara upp till 2,5 meter mellan låg och högvatten. När man slår läger måste man försäkra sig om var högvattengränsen är och flytta pick och pack ovanför den gränsen.

Ord känns överflödigt!

Det här var en fin lägerplats! Men stranden var besvärlig att lyfta upp kajakerna på, det var stenar stora som bowlingklot och hala av alger och annat sjögräs, vilket man skulle balansera på med en fullpackad kajak.

Som sagt, kan man inte åka till Grönland fungerar Norge väldigt bra som alternativ!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar