tisdag 9 november 2010

Stora Garkast, Sörmlands skärgård!

Den första helgen i november körde jag ner med baidarkan till Sörmland för att paddla i skärgården där. Det var Företaget "Mest Ute" som arrangerade kursen. (se länkar för deras adress) Turen startade vid Stendörrens naturreservat. Det ligger i närheten av Nynäs slott lite norr om Nyköping. Stendörren är ett populärt ställe även för de fotburna. Allt som allt var vi 27 personer på turen.


Det sedvanliga packandet före turen! Kommer grejerna att fungera? Kommer det att få plats? Sen var det ju många nya människor att bekanta sig med för mig. Många som var med kände redan varandra sedan tidigare.


Det gäller att ställa in fotpedaler så att det känns bra innan man kommer i vattnet! Vi hade strålande sol hela turen, vilket också kommer att synas på bilderna. Man kunde knappt tro att det var november med solen.


Med 27 personer blir det gärna lite väntetid innan alla kommit i vattnet, men det är bara att njuta av solen.


Första etappen paddlade vi ca 2 timmar, gick iland på Hartsö Stångskär och tog en timmas lunch där. Sedan paddlade vi via Enskär ut mot Stora Garkast där vi slog läger för natten.


Det var ett väldigt fint område att paddla i. Vi såg havsörn ett antal gånger, närmare fastlandet var öarna skogklädda, men ju längre ut i skärgården vi kom, ju mindre träd blev det på öarna.


Ett krav för den här turen var att ha torrdräkt eller våtdräkt, vilket nog var bra eftersom det säkerligen var ganska kallt i vattnet. Jag har precis skaffat en torrdräkt, det var lite strul med dragkedjan, men vi lyckades fixa det.


När vi kom fram till Stora Garkast (lägerön) så var det bråttom att få upp tälten innan mörkrets inbrott. Det var en frisk vind, så det var lite trixigt att få upp tältet. Ön bestod mestadels av klipphällar så vi fick förankra tälten med sten. När tälten var resta började matbestyren, det var kul att se vad alla andra hade med sig. De flesta var nog imponerade av Jenny&Mattias efterrätt (crepes&stekta äpplen med kanel) Själva verkade de vara förvånade att deras bränsle höll på att ta slut. De första började att gå och lägga sig vid halvåtta på kvällen. Det var ju fortfarande blåsigt, dessutom sjönk temperaturen.


Gryning från mitt tält! Ca halv sju på morgonen. Jag sov gott och länge, tyvärr hade somliga frusit och sovit mindre bra!


Det var ganska gott om tid på morgonen för att äta frukost och få ordning på alla prylar! Om vädret hade tillåtit så skulle vi ha gett oss ut och spanat efter säl, men det blåste fortfarande ganska duktigt, därför kunde vi ta det lite lugnt.


Jag tog mig en promenad runt ön för att värma fötterna och fota lite, så här såg delar av lägerplatsen ut.


På andra sidan av ön bröt vågorna där det blev grundare, det var mycket vackert!


Härliga vågor!


 Nu skulle vi paddla via Storrö till Stora Viskär för att luncha där. Återigen var solen med oss. Det blåste ungefär 7 m/s. Vi hade lite skydd av öarna på vägen, så det var inte några vågor att tala om.


Kan det verkligen vara november?


Lunchtime, Magne njuter av en macka med lax!


Även till lunch var kosten ganska varierad bland deltagarna. Vissa körde med frystorkat, andra kokade spagetti, själv åt jag mackor med salami och brie.


På vägen hem beskådade vi ett gammalt skeppsvrak, det såg ut att ha varit en pråm av något slag. Vraket låg vid lilla bergö.


Det var en väldigt fin tur, vi kunde inte ha haft bättre förutsättnigar för att vara i november. Inga olyckor, jag tror att alla var nöjda med turen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar