tisdag 30 november 2010

Surra sidlister!

Sist höll jag på att plugga fast köllisten och sidlisterna mot spanten. I ändarna brukar jag istället surra fast dem. Anledningen är att en plugg skulle kunna släppa om det vill gå illa. Men för jag gör det surrar jag ihop ändarna för då pressas listen naturligt mot sista spantet. Jag gör ett urtag i listen för att surrningen inte ska kunna glida iväg. Återigen är gummislang användbart för att hålla listerna på plats under surrningen.


Surra fyra varv runt listerna.

Och naja emellan för att få riktigt spänt! Surrningarna fästes med två eller fler halvslag.


Borra hål för att surra fäst sista spantet. Om man skulle surra på utsidan av listen så skulle surrgarnet ligga mot kajakduken. När man sedan slipar och målar på duken skulle det vara lätt att få en liten "bulle" där, och då är det lätt att det blir hål.


Och så surras  det ihop!


Nu börjar det likna något! Det brukar vara två lister på fördäck och två på bakdäck. Men jag såg Calle Christensen bygga grönlandskajaker med bara en list på fördäck www.kreativ-pedagogik.se/, den sitter då på mitten och går hela vägen från sittbrunnen till stäven. Det blir som på baidarkorna som också bara har en list, fördelen är att vattnet rinner av mycket bättre från däck. Man får även mer plats för fötterna i höjdled. Jag har funderat på att pröva det här ett tag, känns bra att testa.


Men jag var inte helt nöjd med utseendet när jag var klar, bara att göra om. Korta av listen lite och sänka allt en aning.


Hepp! Man får ju plats!

2 kommentarer:

  1. Blir spennande å følge byggjeprosessen. Har tenkt på å bygge sjølv ein gong..Ser bra ut!

    SvaraRadera
  2. Tackar! Det är bara att börja bygga :-)!

    SvaraRadera