tisdag 30 november 2010

Surra sidlister!

Sist höll jag på att plugga fast köllisten och sidlisterna mot spanten. I ändarna brukar jag istället surra fast dem. Anledningen är att en plugg skulle kunna släppa om det vill gå illa. Men för jag gör det surrar jag ihop ändarna för då pressas listen naturligt mot sista spantet. Jag gör ett urtag i listen för att surrningen inte ska kunna glida iväg. Återigen är gummislang användbart för att hålla listerna på plats under surrningen.


Surra fyra varv runt listerna.

Och naja emellan för att få riktigt spänt! Surrningarna fästes med två eller fler halvslag.


Borra hål för att surra fäst sista spantet. Om man skulle surra på utsidan av listen så skulle surrgarnet ligga mot kajakduken. När man sedan slipar och målar på duken skulle det vara lätt att få en liten "bulle" där, och då är det lätt att det blir hål.


Och så surras  det ihop!


Nu börjar det likna något! Det brukar vara två lister på fördäck och två på bakdäck. Men jag såg Calle Christensen bygga grönlandskajaker med bara en list på fördäck www.kreativ-pedagogik.se/, den sitter då på mitten och går hela vägen från sittbrunnen till stäven. Det blir som på baidarkorna som också bara har en list, fördelen är att vattnet rinner av mycket bättre från däck. Man får även mer plats för fötterna i höjdled. Jag har funderat på att pröva det här ett tag, känns bra att testa.


Men jag var inte helt nöjd med utseendet när jag var klar, bara att göra om. Korta av listen lite och sänka allt en aning.


Hepp! Man får ju plats!

fredag 26 november 2010

Re-entry roll!

På bassängträningen övade Ulf på att rolla upp efter att ha gått runt och dragit sig ur. Kan vara bra att kunna! Jag tycker att han utför det mycket fint!



Han testade även ny utrustning. ett par paddlarbyxor. för att se hur mycket vatten som kom in. Om jag förstod det rätt var det ganska ok, men lite vatten kom in.

söndag 21 november 2010

Film från Holiday Club!

Jag skrev tidigare i höstas om att Bosse och jag demonstrerade rollar i Åre! Här kommer en liten filmsnutt från det!



Tack Jonte för filmandet och tack filmpool Jämtland för teknikhjälp!

torsdag 18 november 2010

sidlister!

Då var äntligen alla spant på plats, det var en segdragen historia. All min ek tog slut, så det tog lite tid att få tag på ny, såga fram nya spant och blöta upp. Men nu är det dags att få dit sidlisterna.


Jag fixerar först på ena sidan tills jag är nöjd med linjerna. Då kan jag utgå från den första listen när jag placerar den andra!


Listen fixeras med hjälp av småtvingar. Men jag tvingar bara fast mellan varannat spant. Och pluggar där det inte sitter någon tving. När alla dessa är pluggade byter jag plats på tvingarna och tar resten. Jag borrar ett hål från insidan, borrar inte igenom.


Och placerar jag pluggen där jag borrat!


Och så slår jag i pluggen. Det skulle vara lättare att borra och plugga utifrån, men då skulle pluggen kunna krypa ut i duken, vilket inte är så bra.


Där satt den! Det blev 17 spant i den här kajaken och så är det två sidlister och en köllist, det blir alltså 51 pluggningar!

tisdag 16 november 2010

Omvänd sveproll

En demonstration av omvänd sveproll, om den nu heter så. Reverse sweep roll heter den på engelska.

söndag 14 november 2010

Norderön runt!

Det är väl oundvikligt antar jag, att vintern kommer. Under senaste veckan har temperaturen hållit sig under nollan och så har det snöat lite. Det blir en väldig kontrast att paddla i såna förhållanden i jämförelse med bara förra helgen då jag var i sörmlands skärgård. Att kliva omkring i 2 dm snö med neoprenskor jämfört med barmark. Att höra när det krasar av is under fötterna. Jag hade denna dag tänkt paddla runt Andersön och lägga i vid Sunnes ruin som jag brukar. Men där hade isen lagt sig så jag fick ändra planerna. Jag körde ut på Andersön och letade efter ett ställe att lägga i utan is vid stranden. Någonstans i mitten av ön hittade jag en parkering och en bra strand. Därifrån hade jag utsikt över Norderön så jag tänkte, varför inte paddla runt Norderön istället.


Jag paddlade mot södra änden av Norderön för att runda ön den vägen. Det var nästan ingen vind så det blev en meditativ paddling. Det blir många kul och intressanta former på stenarna som sticker upp ur vattnet av isen och snön, istappar i alla olika variationer.


Det är alltid lite svårt att hålla värmen så här års, speciellt om fötterna som bara sitter still under paddlingen. Jag tog en fikapaus i norra änden av ön, då passade jag även på att röra på fötterna för att få igång cirkulationen. Händerna är också ett problem innan man kommit igång med paddlingen, men den här gången förvarade jag mina paddelhandskar mellan understället och dunjackan för att hålla dem varma. Jag såg också till att händerna var varma före jag satt på mig paddelhandskarna.


Det var en skön och lagom lång tur för den här väderleken! Jag startade strax före tio kom tillbaks till bilen vid tvåtiden, det blir ju liksom mörkt tidigt så här års också!

fredag 12 november 2010

tisdag 9 november 2010

Stora Garkast, Sörmlands skärgård!

Den första helgen i november körde jag ner med baidarkan till Sörmland för att paddla i skärgården där. Det var Företaget "Mest Ute" som arrangerade kursen. (se länkar för deras adress) Turen startade vid Stendörrens naturreservat. Det ligger i närheten av Nynäs slott lite norr om Nyköping. Stendörren är ett populärt ställe även för de fotburna. Allt som allt var vi 27 personer på turen.


Det sedvanliga packandet före turen! Kommer grejerna att fungera? Kommer det att få plats? Sen var det ju många nya människor att bekanta sig med för mig. Många som var med kände redan varandra sedan tidigare.


Det gäller att ställa in fotpedaler så att det känns bra innan man kommer i vattnet! Vi hade strålande sol hela turen, vilket också kommer att synas på bilderna. Man kunde knappt tro att det var november med solen.


Med 27 personer blir det gärna lite väntetid innan alla kommit i vattnet, men det är bara att njuta av solen.


Första etappen paddlade vi ca 2 timmar, gick iland på Hartsö Stångskär och tog en timmas lunch där. Sedan paddlade vi via Enskär ut mot Stora Garkast där vi slog läger för natten.


Det var ett väldigt fint område att paddla i. Vi såg havsörn ett antal gånger, närmare fastlandet var öarna skogklädda, men ju längre ut i skärgården vi kom, ju mindre träd blev det på öarna.


Ett krav för den här turen var att ha torrdräkt eller våtdräkt, vilket nog var bra eftersom det säkerligen var ganska kallt i vattnet. Jag har precis skaffat en torrdräkt, det var lite strul med dragkedjan, men vi lyckades fixa det.


När vi kom fram till Stora Garkast (lägerön) så var det bråttom att få upp tälten innan mörkrets inbrott. Det var en frisk vind, så det var lite trixigt att få upp tältet. Ön bestod mestadels av klipphällar så vi fick förankra tälten med sten. När tälten var resta började matbestyren, det var kul att se vad alla andra hade med sig. De flesta var nog imponerade av Jenny&Mattias efterrätt (crepes&stekta äpplen med kanel) Själva verkade de vara förvånade att deras bränsle höll på att ta slut. De första började att gå och lägga sig vid halvåtta på kvällen. Det var ju fortfarande blåsigt, dessutom sjönk temperaturen.


Gryning från mitt tält! Ca halv sju på morgonen. Jag sov gott och länge, tyvärr hade somliga frusit och sovit mindre bra!


Det var ganska gott om tid på morgonen för att äta frukost och få ordning på alla prylar! Om vädret hade tillåtit så skulle vi ha gett oss ut och spanat efter säl, men det blåste fortfarande ganska duktigt, därför kunde vi ta det lite lugnt.


Jag tog mig en promenad runt ön för att värma fötterna och fota lite, så här såg delar av lägerplatsen ut.


På andra sidan av ön bröt vågorna där det blev grundare, det var mycket vackert!


Härliga vågor!


 Nu skulle vi paddla via Storrö till Stora Viskär för att luncha där. Återigen var solen med oss. Det blåste ungefär 7 m/s. Vi hade lite skydd av öarna på vägen, så det var inte några vågor att tala om.


Kan det verkligen vara november?


Lunchtime, Magne njuter av en macka med lax!


Även till lunch var kosten ganska varierad bland deltagarna. Vissa körde med frystorkat, andra kokade spagetti, själv åt jag mackor med salami och brie.


På vägen hem beskådade vi ett gammalt skeppsvrak, det såg ut att ha varit en pråm av något slag. Vraket låg vid lilla bergö.


Det var en väldigt fin tur, vi kunde inte ha haft bättre förutsättnigar för att vara i november. Inga olyckor, jag tror att alla var nöjda med turen.

tisdag 2 november 2010

Rollträning!

Det kan tyckas som en lätt sak att göra en eskimåsväng, inte minst när man ser erfarna paddlare rolla. Man kan också tro att rollen är nödvändig när man är ute och paddlar om olyckan skulle vara framme. Som jag skrivit tidigare tog det lång tid för mig att lära mig standardrollen, ca en vecka. Själv har jag gått runt i skarpt läge två gånger, ingen av gångerna lyckades jag rolla upp. Det bästa skulle vara om man kunde avvärja alla kapsejsingar. Jag tror på att öva stöttning mycket just av den orsaken, alternativt att öva rollar och försöka simulera skarpt läge. Det är egentligen bara standardrollen som kan vara bra att kunna, somliga förespråkar stormrollen för att man är mer i normal paddelposition när man kommer upp. Jag tycker nog att det viktigaste är att komma upp. De andra traditionella rollar som inuiterna utvecklat, är mest kul att kunna, det är en lek, men också ett sätt att se vad man kan klara. När man väl lärt sig standardrollen blir det enklare på fler sätt. Om man övar en ny roll och inte lyckas kan man ändå rolla upp med standardrollen och slipper gå i land och tömma kajaken på vatten. På filmen nedan visas ett exempel på en ganska avancerad roll som misslyckas, Bosse kommer ändå upp!