tisdag 30 augusti 2011

Armhävning på kajak!

Om man inte tycker att det är tillräcklig träning att paddla i kajaken kan man också göra armhävningar på den. Och så får man ju sträcka på sig också!



Mycket kan man ju ha sin Ivalu till!

torsdag 25 augusti 2011

Rolluppvisning på Stokköya!

På träffen i Stokköya fanns många som var duktiga på att rolla. Några av dom hade rolluppvisning på lördagen. Här demonstrerar de Norsaqroll där de börjar bakåtlutad och kommer upp framåtlutade. De gjorde det väldigt snyggt och synkroniserat!

tisdag 23 augusti 2011

onsdag 17 augusti 2011

Stokköya 2011

11-14 augusti arrangerade Trondheims kajakklubb en kajakträff norr om Trondheim på Stokköya. Temat för träffen var grönländska tekniker med grönlandspaddeln i fokus.


Man kunde dagarna före träffen gå olika kurser. Här nedan har Björn Thomasson kurs i paddling med grönlandspaddel. Han hade även grundkurs i rollning. Dubside hade fortsättningskurs i rollning!


Det fanns även tid för turpaddling. På torsdagen var vi tre stycken som paddlade runt Linesöya, en närliggande ö. Turen började med lite regn, Dubside hade tagit en liten tur med Arrows kajak "Ivalu". Jag tror att han gillade den.


Sedan drog regnet bort och vi hade riktigt finväder. De som var intresserade kunde även prova grönländska repövningar, där en del av övningarna liknar rollarna.


När träffen kommit igång fick vi en intressant föreläsning av Mia som paddlat på Grönland 4 veckor. På fredagen var det kajakbyggartävling. Vi som inte var norrmän tävlade mot dem, man skulle ha 3 som byggde kajak och 3 som paddlade, den sista paddlaren skulle försöka rolla kajaken. Eftersom jag var med och byggde så tog jag inte några kort på spektaklet, men HÄR finns bilder att se från hela träffen från andra deltagare.


Det var en trevlig träff med många nya paddelvänner, och till slut ett fantastiskt väder. Tack alla som deltog!

tisdag 16 augusti 2011

Ännu en roll!

Här kommer en roll där man håller paddeln bakom huvudet! Vet inte vad den heter!

torsdag 4 augusti 2011

ASKR 2011, Maraton!

På fredagen, arrangemangets sista dag, kunde man välja att paddla race, 30 km eller maraton 42 km. Racet började i Skipnes och 15 km till en boj som man skulle runda. Eftersom racet även var Surfski World cup, så kändes det meningslöst att välja det. Den snabbaste, Sean Rice paddlade distansen på 01:50, där ligger man i lä.


Jag valde alltså maraton, som är längre men man kan paddla i sin egen takt. Turen gick runt Skogsöya.


Första timmarna var ganska dimmiga, men vi hade en båt som i början visade vägen. För vi kunde inte se ön från början. Mitt mål var att inte kliva ur kajaken på turen, fika korta pauser och paddla vidare. 
Jag fick sällskap av några andra paddlare, vi hade hyfsad fart. Jag kom in på tiden 5:26 vilket gav mig en nionde plats. Den snabbaste paddlade ca en timme snabbare.

Foto: Trond K. Johansen
Jag avslutade med att svalka av mig lite! Det går faktiskt bra att rolla med baidarkan också, även om den är stor. Reporten Trond K. Johansen råkade vara på bryggan och fota, trevligt för mig!

Foto: Trond K. Johansen
 Ole Kristian Brendöy och jag är ganska nöjda med tiden. Dessutom att vi gjort det med grönlandspaddlar, medans några som är bakom oss paddlade med vingpaddel.


Det blev lite blöta kläder efter rollandet. Tyvärr var det inte så bra torkväder på kvällen. Men jag hade tillräckligt mycket torra kläder för att klara mig på paddlingen till bilen!

onsdag 3 augusti 2011

ASKR, 2011, 26 juli

Sista dagen för ramble. Vi ska ta oss från Åsand till Skipnes. På vägen passerar vi några öar där lunnefåglar häckar och örnar vistas. Det här är den mest äventyrliga del av paddlingen. På vissa platser är det ganska grunt under vattnet, det är stora berg under vattnet, vilket gör att det kan bli högre vågor just där, på en sådan plats gick jag runt förra året. Men det är inte särskilt mycket vind, så det ser lovande ut.


Det är en lite halvklar morgon, alla gör sig klara för att komma iväg! Somliga har varit uppe länge och måste bli väckta. Den som går upp sist gör det 40 minuter före avfärd.


Under vår tur har v följebåt med oss. Det känns betryggande om det skulle hända något, även i år är kustbevakningen med, dock med något mindre båt än förra året.


Äntligen på väg igen, ön som man ser längst till vänster är en av öarna där lunnefåglarna häckar.


Det är kul att paddla med så många i grupp. Vi höll ihop ganska bra i år, förra året var det si och så med det.


Ja, vad ska man säga? Vesterålen är speciellt!


En härlig syn!


Jag tror att ön heter Fuglnyken, vid ett tillfälle såg vi 4 havsörnar samtidigt.


Vi gjorde en "teknisk paus" vid en hamn som heter Nykvåg. Det var skönt att lätta på trycket och fika lite.


Vi tog lunch vid en strand där det fanns torkställningar för fisk, man kunde verkligen lukta sig till vilken verksamhet som pågår här! Platsen heter Hovden.


Det var yr under lunchen, vilket betyder lätt duggregn, eller uppehållsväder. Man var ju lite småblöt och kall, men det var en fin plats att ta lunch på!


Nu var det bara sista etappen från Hovden in till Skipnes.


Under paddlingen var det en lokal fotograf, Alf Oxem som var med i följebåten och fotade delar av turen. Jag köpte några bilder av honom, tack för det!


När vi kom inomskärs och närmade oss Skipnes gjorde vi den klassiska V-formationen. Om ni vill se hur det såg ut så har Padlemia lagt ut en liten filmsnutt på det! Hon har även skrivit en del av det som hände under torsdagen som var en vilodag!

tisdag 2 augusti 2011

Arctic Sea Kayak Race 2011 26 juli

Den här dagen skulle vi paddla från Gaukvaeröya till Åsand. Men först skulle vi ta en titt på en fyr som ligger på södra delen av Litlöya. Lunchstopp hade vi på stranden vid Storhammaren, Haganeset. Den röda linjen markerar hur vi paddlade. Det var en sträcka på 26-27 km. 


Vi startade paddlingen sent eftersom många hade behov av att torka saker efter gårdagens regn. Vid 11-tiden kom vi iväg. En stund före avfärd kom det "tåka", alltså dimma. Den var tjock så ledarna ville se vad som hände med den. Annars var det varmt och strålande solsken. Vi hade tur, dimman lättade och vi kunde genomföra planerad tur.


Det var skönt med sol efter en hel dag med regn. Många valde ändå att paddla i sina torrdräkter, det är ju ändå ganska kallt i vattnet om man skulle råka kapsejsa.


Fyren vid Litlöya. En mäktig och vacker syn. Tyvärr var det inte så lätt för 30 kajaker att kliva iland på den här platsen, så vi gjorde bara en 10 minuters paus här.


Några gick ändå i land för att sträcka på sig. Andra avvaktar i kajaken, som ex.vis Arild. Hur cool kan man bli?


Vi paddlade upp till platsen där vi hade sovit föregående natt för en "teknisk stopp". Jag var ganska hungrig då, så jag passade på att ta mig en smörgås för att fylla på med energi.


Stranden vid Storhammaren där vi åt lunch. Förutom mat så var det många som passade på att ta sig ett dopp. Två stycken tog sig en topptur upp på Storhammaren.


Det var en gudomlig utsikt, som det oftast är i norge, om det inte är dimma!


Efter lunchen paddlade vi vidare, rundade bergodden och passerade Langöya.


Vi paddlade i det fina vädret och passerade Straumfjorden och paddlade in i Åsandsundet.


Vi kom så till Åsand som är en fin lägerplats. Ledarna berättade om Åsands historia, det hade tidigare varit en boplats, där människor levt av fiske och lantbruk. Man kunde se rester av detta, det fanns exempelvis en gammal källare. Den använde vi oss av för att göra en bastu. Jag deltog inte i bastandet, men för de som gjorde det var det uppskattat.

måndag 1 augusti 2011

ASKR, 2011, 25 juli

Första etappen på turen startade nästan längst in i Eidsfjorden. Vi paddlade därifrån ut till Gaukvaeröya. Det är en sträcka på ca 42 km. Kartan visar med svart linje hur vi paddlade och vart vi slog läger med svarta tält. 



Väderprognosen visade sig stämma. Det var uppehållsväder i stort sett hela natten, men lagom till uppstigning började det att regna. Eftersom vi hade långt att paddla skulle vi vara på vattnet vid niotiden.


Våra ledare hade varit noggranna med att berätta om vikten av att hålla tiderna för allas bästa. Paddlingen startade dock en stund efter nio. Det berodde på tekniska problem med roder, pedaler m.m. Tacka vet jag min baidarka som varken har roder eller skädda! 


Det var deltagare från Danmark, Italien, Sverige och förstås Norge. Detta var en dag fylld med regn, lätt medvind. Humöret var ändå på topp, vi var ju äntligen på väg ut till havet!


Våra ledare försökte ordna så att vi kunde äta lunch under tak, men det blev inte så. Det var inte så kul att gå upp ur kajaken i regnet för att äta, det mesta kändes blött, men somliga av oss höll humöret/värmen uppe genom att hoppa och dansa lite innan vi klev i kajakerna igen. Det var en ganska händelselös paddling, men trevlig. Vi hade ju medvind så det gick ganska snabbt. Det var ändå skönt när vi kunde se Gaukvaeröya och få komma i ordning med tält, mat osv.


En av danskarna hade fiskat efter paddlingen, när jag ätit min mat hade det slutat regna, jag klev ur tältet. Danskarna hade ätit så mycket fisk och var mätta, men det fanns lite torsk kvar, så jag fick mig en smakbit. Gud vad gott det är med färsk torsk!


Det var skönt att regnet hade upphört, vi försökte hänga upp blöta saker och hade lägerbål plus lite information om den kommande dagen. Väderprognosen hade lovat solsken nästa dag :-)



Göran Eliassen underhöll med en sång om en man som hade haft det lite tuffare än vad vi hade haft. Det var mycket uppskattat!