tisdag 4 maj 2010

Vad klarar en dukad kajak?

Då var det äntligen dags för premiärtur med kajaklubben Njord! Vi var väl en 8 st som var sugna på att komma ut! Det var en del is kvar här och var, så vi funderade över vart vi skulle paddla och beslutade att starta där mjällebäcken rinner ut i Storsjön och paddla mot stan. Det var en solig kväll med vind från nordväst så vi skulle ha lä den första biten, sen vid broarna mellan frösön och östersund skulle vi få känna på vinden lite. Det kändes lite extra spännande eftersom den kajak jag skulle paddla var helt ny. Jag har byggt den så att det är lite mer plats för fötterna så att jag kan ha mina neoprenstövlar på mig.

Det sista packandet före vi kommer iväg.

Det var härligt att komma ut igen efter vinteruppehållet. Kajaken fungerar bra och skäddan verkar hålla kajaken i bra kurs!

Dags att hitta en fikaplats. Men isen gör det krånglig att ta sig iland. Dessutom driver isflaken ganska snabbt mellan oss och stranden. Vi försöker vända, men då har isen redan hunnit spärra av oss. Erland och jag blir tvungen att ta oss i land och bära kajakerna en bit för att komma till öppet vatten igen.

Väl tillbaka i vattnet ser vi att ny is spärrar vägen igen. Bosse forcerar isen med sin glasfiberkajak och jag tänker att det är väl bara att följa efter i hans ränna, men rännan sluts ihop fortare än jag anar i och med vinden och jag sitter liksom fast. Det blir ett ganska kraftigt tryck mot kajakens skrov. Jag lyckas ta mig loss och har kommit till en "pool". Men runt om är det is. Sen känner jag att kajaken börjar ta in vatten, väldigt fort! Jag överger kajaken och försöker ta mig mot land, men det är bristande is i vägen, Bosse kommer till undsättning, men det tar ändå en bra stund innan jag kommer upp. Efter ett tag känner jag strandbotten med fötterna. Flytvästens tjocklek gör att det känns svårt att komma framåt. Måns som är uppe på stranden har tagit sig i kajaken och gör en ränna från land och till slut kan jag ta mig upp.

Lars-Erik som är klubbmedlem och bor i närheten har sett dramatiken från land. Han kör till platsen och lånar ut bilen så att jag kan byta om. Det är inte så lätt att byta kläder när händerna är stelfrusna, men värmen i bilen gör det ändå bättre. Under tiden som jag bökar på med mitt har mina kompisar fått upp kajaken och burit upp den på biltaket. Sedan får jag skjuts till startplatsen och mina skor. Har jag då lärt mig något av det här? Tja, det är bra att ha kompisar när man paddlar bland isflak och i kallt vatten. En dukad kajak klarar inte att bli pressad emellan drivande is. Det blev en stor reva på kajaken. Men jag tror inte att det ska bli några problem att laga det. Tack för all hjälp!

4 kommentarer:

 1. Tråkigt med en sån stor reva på en ny kajak :-(

  SvaraRadera
 2. ojojoj, vilken dramatik! Tur att allt gick bra!

  SvaraRadera
 3. Ja, det gick bra! Och jag tror att det ska gå bra att sy ihop revan. Den är nära sittbrunnen så det blir lätt att komma åt från insidan också!

  SvaraRadera
 4. Ångrar du valet av den tunnare duken månne?
  He-he! Ol school rules -Tjockt och tungt!!

  SvaraRadera